lauantai 19. syyskuuta 2015

Ikioma jätevesikaivo

Jätevesikaivo pitää tyhjentää kerran, pari vuodessa riippuen kaivojen koosta ja käyttäjien määrästä. Jokainen omistaja tietää varmasti itselleen riittävän kertamäärän. Tai jos ei tiedä, niin seuraamalla selviää.

Suosittelen tyhjentämään kaivon ainakin ennen talvea. Näin varmistaa, etteivät kaivot täyty talven aikana. Lumiseen aikaan -joka täällä Etelä-Suomessa saattaa olla hyvinkin lyhyt – kaivojen seuraaminen ja tyhjentäminen on sitten oma juttunsa. Mahdottomuus se ei ole, mutta tällaiselle laiskalle yksilölle ennakointi on kaikkein parhain. Puolisoni on tosin onnekseni hyvin valveutunut kaivojen(kin) suhteen.

Meillä kävi eilen loka-auto. Lakosta huolimatta. Kolmen kuution kokoisen kaivon tyhjentämiseen meni 10 minuuttia. Sen jälkeen minä pääsin hommiin.

Kaivot pitää nimittäin tyhjentämisen jälkeen täyttää vedellä ainakin näistä syistä

1) jotta kaivo toimisi oikein

2) jotta maanpaine ei nostaisi kaivoja ylös tai painaisi niitä kasaan

ja ihan näin mainittakoon, niin ”veden tuhlaaminen” tekee vesikaivollekin hyvää, koska tällöin vesi vaihtuu.

Veden voi laskea sisältä (laittaa hanat valumaan), mutta siinä menee turkasen kauan. Joten täytyy laittaa uppopumppu vesikaivoon ja sieltä kahden letkun yhdistelmällä laskea kaivoihin vettä. Itse täyttäminen on helppoa; sopivan täyttömäärän huomaa siitä, kun vesi alkaa valumaan seuraavaan kaivoon.

 
Ensimmäinen kaivo täyttymässä - kaksi jäljellä.
 

Kaikki kolme kaivoa pitää täyttää. Tylsintä kaivojen täyttämisen suhteen on se, että se vie aikaa. Kolmen kaivon täyttämiseen menee tunti.  Olisin voinut tehdä jotain hyödyllistä kaivojen läheisyydessä (esim. kitkeä rikkaruohoja, haravoida tms). Mutta nyt täytyi tyytyä vain seisomiseen ja yrittämiseen pitää sateenvarjo kurissa! Sää ei todellakaan ollut parhaimmasta päästä. Asteittain alkanut vesisade oli lopulta kovaa kaatosadetta ja tuulta.
En löytänyt sadeviittaa, joten täytyi tyytyä sateenvarjoon.

Sateenvarjon, letkun ja kaivon kansien kanssa taiteileminen vesisateessa ja tuulessa oli oikeasti aika onnetonta – mutta minkäs teet.  Ja juuri, kun olin saanut tavarat korjattua ja pääsin sisälle – salama iski. Yksi ainokainen.

Silti – kyllä ikioma jätevesikaivo on onni :)

5 kommenttia:

  1. Enpä tiennytkään, että pitää sitten täyttää vedellä. Onko aina pitänyt, vai kuuluuko näihin uusiin kaivoihin?

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Hei Satu. Sinulta näytti tulevan viesti kaksi kertaa, joten poistin toisen kommentin :)

    Mutta kysymykseesi en osaa vastata, että onko aina pitänyt...
    Vai pitäisikö kaivot täyttää vaan käyttöönoton yhteydessä ja sitten kun maa on vuoden päästä painunut, ei vettä tarvitse enää lisätä. Mene ja tiedä. :)
    Näin me tehdään :)

    VastaaPoista
  4. Jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa tarinaa

    VastaaPoista